Hechting & Trauma, hand in hand
Over hoe hechting je relatie(s) beïnvloedt op het werk en privé. Hoe hechting en trauma hand in hand gaan bij verwerking.
Vroegkinderlijk trauma
Mensen met vroegkinderlijk trauma ervaren vaak meerdere trauma’s gedurende hun leven waardoor ze mensen niet meer (volledig) vertrouwen. Aan de grond van deze vertrouwensrelatie en trauma’s ligt vaak een onveilige hechting welke, zeker als deze nog een blinde vlek is voor de persoon, het hele leven een vrij bepalende rol speelt in relaties en contacten met mensen. Ik schrijf ‘mensen’, want personen met trauma en een onveilige hechting ervaren vaak wél veiligheid en troost bij dieren. Reden: dieren zijn zuiver in hun gedrag, (ver)oordelen niet en dat is wat wij mensen bewust en onbewust vaak wel doen; iets ergens van vinden, een oordeel erover geven.
Hechting en beoordelingen op het werk
Sterker gezegd nog kijk naar het bedrijfsleven, wie heeft er niet te maken met een beoordelingsgesprek op zijn werk. Inderdaad be-oordeel, wat zeer onveilig voelt en is voor mensen met een onveilige hechting. En als je weet dat 30-40% van de mensen een onveilige hechting heeft, dan besef je nu waarschijnlijk dat er veel angst en wantrouwen zit bij de mensen die de jaarlijkse beoordeling krijgen en onveilig gehecht zijn.
Die gevoelens van angst, wantrouwen, bang om afgewezen te worden ervaren mensen die een onveilige hechtingsstijl hebben. Wanneer je bewust wordt dat je niet veilig gehecht bent, ga je patronen inzien van jezelf in relatie met anderen, zowel met je baas, je partner als bijvoorbeeld in de relatie met je buren of vrienden. Maar tot die tijd is het vaak een blinde vlek en loop je tegen obstakels aan in relaties. Heb je wantrouwen, dan wordt dit bevestigd op het moment dat de buurman of je baas iets doet wat voor jou werkt als bevestiging van je gevoel. Heb je een angstig-ambivalente hechtingsstijl, dan zoek je vaak bevestiging bij je baas, collega’s, partner of vrienden. Bang om iets verkeerd te doen, bang dat de relatie uit gaat. Heb je een vermijdende hechtingsstijl dan houd je juist een bepaalde afstand tot de ander, wil je zaken niet concreet maken zodat de ander in het ongewisse blijft.
Hechting in de relatie
Mensen die onveilig gehecht zijn zoeken vaak een partner uit met een tegenovergestelde onveilige hechtingsstijl, wat bij ruzies of meningsverschillen kan leiden tot flinke confrontaties en soms explosies met verbaal of fysiek geweld binnen de relatie. Dit heeft veelal niets te maken met ‘houden van’, de liefde is vaak echt wel aanwezig. Het heeft meer te maken met het feit dat de ander niet weet om te gaan met de voor hem/ haar tegenstrijdige signalen die hij of zij ontvangt.
De angstig-ambivalent gehecht persoon wil juist nabijheid en intimiteit, heeft bevestiging nodig over de status van de relatie ‘hou je nog wel van mij?’ is een vraag die met regelmaat gesteld wordt. Een vermijdend gehecht persoon wil juist afstand bewaren, zowel emotioneel en fysiek ondanks dat de liefde voor de partner er echt wel is. De vermijdend gehechte persoon houdt liever zaken vaag en dreigt met vertrekken dan duidelijk aan te geven wat de stand van zaken is.
Hechting en trauma
Zelf heb ik een vermijdende hechtingsstijl, het moment waarop dat duidelijk werd voor mij hielp mij in mijn relatie(s). Dat het niet raar was dat ik moeite had met mensen die té dichtbij wilde komen, dat ik rust en ruimte nodig had, alles viel op zijn plek. En ondanks deze hechtingsstijl kan ik juist heel goed inleven in anderen, empathisch en mensgericht zijn, zolang ze (de mensen) maar niet te dicht bij mij komen en het over mij gaan hebben! Deze hechtingsstijl komt bij mij voort uit vroegkinderlijk trauma, door mensen op een bepaalde afstand te houden, emoties uit te schakelen konden mensen mij niet écht raken. Althans dat dacht mijn overlevingsstrategie waarin ik alles wel zou dragen, ook voor een ander. Me sterk deed voorkomen, door bleef gaan en eigen behoeftes wegstopte, ja zo zou ik het wel overleven. Maar helaas, je zenuwstelsel die pikt het gewoon op hoor en zet het trauma vast in je lichaam.
Op een later moment in je leven ga je pas merken dat je overlevingsstrategie van al je trauma’s en je onveilige hechtingsstijl je ver hebben gebracht in het leven, maar nu toch echt in de weg staan van je werkelijke geluk en liefde!
Herstel van onveilige gehechtheid
Soms zeggen mensen dat je onveilige gehechtheid zodanig is dat die nooit meer kan veranderen, daar ben ik het niet mee eens en gelukkig de wetenschap ook niet. Het is mogelijk om je bewust te worden van je hechtingsstijl en welke invloed dit geeft op je leven, zowel zakelijk als privé. Door deze inzichten kan je aan de slag met jouw vermijdende of angstig-ambivalente hechtingsstijl. Het is lang proces met kleine stappen, want iets waar je al jaar en dag mee opgegroeid bent leer je niet zomaar af. Datzelfde geldt ook voor je overlevingsstrategie. Maar het is mogelijk om je hechtingsstijl langzaam om te buigen naar een veilige hechting waarin je gaat ervaren dat mensen wel betrouwbaar en consequent kunnen zijn, kunnen communiceren over wat er speelt en voelt. Dat compromissen bereikt kunnen worden zonder aangevallen te worden of angst te moeten hebben dat het de relatie kost. Dat het mogelijk is om binnen een relatie te werken met nabijheid en afstand.
Werken met paarden en andere dieren hierin helpt enorm, maar ook zonder werken met dieren is het mogelijk om inzichten te krijgen en verandering aan te brengen. Doordat hechting zeg voor 99% is gekoppeld aan vroegkinderlijk trauma, is het van belang dat je open staat dat dit proces hand in hand gaat met traumaverwerking. Gun jezelf de tijd voor heling en herstel, stap voor stap met als doel weer echt te gaan leven en te genieten van de mooie dingen in het leven en van elkaar.
Wil je meer weten over hechting, traumaverwerking of therapie met paarden, neem contact met mij op om te zien hoe ik je kan begeleiden in jouw verwerkingsproces.
Trainingen hechting i.c.m. trauma, verlies & rouw
Voor mensen die meer willen weten over hechting i.c.m. trauma, verlies en rouw, er komen trainingen aan rond de zomerperiode. Zowel met als zonder paardencoaching. Volg de website, Facebook of LinkedIn voor het moment dat ze beschikbaar komen.