Mag het er zijn met kerst? Je verdriet, je gemis? Tips voor de feestdagen
Verlies en Rouwverwerking
Iemand verliezen in je leven doet al veel pijn en geeft verdriet. Nu met de feestdagen voor de deur wordt je er nog meer aan herinnerd dan normaal dat die persoon niet meer in je leven is. En dan heb ik het over mensen die je bent verloren in je leven, dat hoeft niet altijd aan de dood te zijn maar kan ook een geliefd persoon zijn die uit je leven is of een (geestes)ziekte heeft (gekregen) waardoor je niet meer als voorheen met die persoon kan leven. Of wellicht heb je zelf een gedeelte van je gezondheid moeten inleveren, ook dat is een verlies waar om gerouwd mag worden.
Met de feestdagen worden we vanuit de samenleving geacht vrolijk te zijn, het gezellig te maken. Ik vraag je, mag het er ook zijn met kerst? Je verdriet, je gemis? Want ook dat is een onderdeel van je leven en van jouw verwerkingsproces. Een proces waarin je leert leven met het verlies, waar je het onderdeel maakt van je leven en het niet hoeft weg te stoppen in de doofpot omdat de samenleving of omgeving dat min of meer verlangt van je. Dit betekent niet dat je de hele feestdagen sip en verdrietig dient te zijn, absoluut niet. Ga juist mooie dingen doen om iemand of iets te her-inneren. Dan zal je zien dat verdriet en plezier, woede en liefde, pech en geluk hand in hand gaan.
Hieronder geef ik je graag enkele tips die je zelf kan ondernemen
Geef ieder zijn eigen plek. Wat ik heb gedaan bij de eerste kerst zonder mijn beide ouders was hier even een moment van aandacht aan schenken tijdens het kerstdiner. En in gedachten mijn vader een stoel aan de tafel gegeven, zodat hij er toch bij kon zijn. Want binnen de wereld van systemisch werk heeft iedereen zijn eigen plek binnen een familiesysteem, ook wanneer deze persoon niet meer fysiek aanwezig is door wat voor reden dan ook.
Luister vooral naar je gevoel. Je gevoel geeft aan waar jij behoefte aan hebt en dat mag er zijn. Had je dit jaar geen zin om een kerstboom op te zetten, who cares? Behoefte aan een dag lekker in je joggingbroek op de bank, prima! Maak er alleen geen gewoonte van dat dit dagen achterelkaar plaatsvindt, want dan loop je wel het risico om in een neergaande spiraal te komen. Maar voor een dag, ook met kerst, geen probleem!
Schrijf een brief. Soms lukt schrijven beter dan praten en schrijf je je verdriet letterlijk van je af. Het is een oude methode die zeer effectief blijkt te zijn. Schrijf een brief aan degene die je mist of waar je boos op bent. Je hoeft die brief niet te versturen of te laten lezen aan iemand, dit is voor jou zelf. Zoek wel een plek op waar je rustig en ongestoord kan schrijven en schrijf niet aan het einde van de dag, anders loop je de kans dat je in je bed hier nog steeds over na ligt te denken wat ten koste gaat van je nachtrust. Zelf heb ik en nóg, ervaren dat schrijven werkt. Kijk maar eens naar al die mensen die hun levensverhaal opschrijven in een boek. Dat is simpelweg ook een verwerkingsritueel. Zeker op de momenten dat je emoties door welke trigger dan ook hoog zit, werkt schrijven. Door het op te schrijven in een schrift of een dagboek, schrijf je het van je af. Je geeft het woorden die je anders in je hoofd blijven ronddwalen of soms geef je het woorden en inzichten waar je niet eens opgekomen was. Ook wordt de emotie door het opschrijven getemperd. Schrijven helpt ook voor jezelf als je het er nu niet over wilt hebben, maar je blijft piekeren in je hoofd. Door iets op te schrijven, krijgt het een plek, kan je het teruglezen of hervatten wanneer jij daar verder aan wilt werken.
Maak een natuurwandeling. Een wandeling maken zorgt ervoor dat het bloed gaat stromen, gedachtes verzet worden en je in het hier & nu terecht raakt. Waardoor je jouw emoties en sensaties in je lichaam beter kan opmerken en daar ruimte aan kan geven. En het is nog eens gezond ook! De frisse buitenlucht, de extra zuurstof, de beweging zorgt ervoor dat tijdens het wandelen de hersenactiviteit gestimuleerd wordt en tegelijkertijd gevoelens van angst, depressie en stress worden verlaagd. Je doet inzichten en inspiratie op en blijft dicht bij jezelf en de natuur. Focus tijdens het wandelen op de natuur waarin je loopt en je ziet dingen die je voorheen niet eens had opgemerkt.
Herbeleef de mooie herinneringen. Zeker op regenachtige dagen en nu in coronatijd, kan je er een gezellige middag van maken door oude foto’s en dia’s weer eens tevoren te halen en te bekijken in klein gezelschap. Je zal zien dat er hele mooie dierbare momenten in zitten die je wellicht alweer was vergeten. En ook de humor en de gesprekken volgen naar aanleiding van die gekke foto op vakantie in Italië bijvoorbeeld. Of jouw oude jeugdfoto’s. Simpel en zo waardevol om te doen.
Wil je graag meer hulp en begeleiding in jouw proces, kijk dan op www.zenacoaching.nl of neem contact met me op.
Zena Trauma- & Paardencoaching wenst iedereen fijne feestdagen toe en een fantastisch 2021!
Geluk is houden van dát wat je hebt
Liefde voor jou en de mensen om je heen
Hoop op een super en verrassend nieuwjaar